Sådan tager du bedre billeder af dine børn

del 1

 

Her finder du nogle korte tips til hvordan du tager bedre billeder af dine børn.

 

Husk kameraet

Husk kameraet, og husk at tage billeder af dine børn – de bliver så hurtigt store!  Har du en smartphone, ja så har du sandsynligvis et udmærket kamera ved hånden uanset hvor du er henne. Mobilkameraer kan efterhånden så meget, at du sagtens kan tage gode billeder med mobilen. De fleste mobilkameraer er desuden meget simple at bruge. På en iPhone f.eks kan du styre fokus og eksponering ved et enkelt tryk på skærmen. Jeg går ud fra det fungerer på lignende vis med andre mobilmærker.

Bed ikke børnene om at smile

Det er faktisk mit vigtigste råd til jer: bed ikke børnene om at smile. Allerede de helt små børn lærer det her falske påduttede smil når der tages billeder. Prøv i stedet at give børnene en god grund til at smile eller grine – så får du et ægte udtryk og smil. Eller undlad helt at påvirke barnets stemning og udtryk. Lad være med at prøve at få barnets opmærksomhed, og fotografer mens han/hun fordyber sig i leg elller lignende. Børn behøver ikke altid at smile på billeder. Vi går jo ikke rundt og smiler hele dagen lang – hvis du vil fange ægte øjeblikke og hverdagssituationer, så prøv at “nøjes” med det udtryk barnet nu engang har. Sandsynligheden for at børnene bliver trætte af at blive fotograferet er muligvis også en smule mindre når de ikke hele tiden bliver forstyrret med et “Anton, kig lige over til mor -og smiiil”.

ikke-smile

 

Lys

Lys er alt for en fotograf. Det der kan drille mest, når man arbejder med lys, er skygger, men det er også skygger der skaber dynamik og dybde i billederne. Udnyt det lys, du har til rådighed, og undgå det modbydelige flashlys, som mobilen har at byde på. Er i udenfor, så er der som regel lys nok. Indenfor kan det være lidt vanskeligere. Find de steder hvor der er mest lys, dvs. i nærheden af vinduer. Sørg nu for at dit barn vender med ansigtet mod lyset, og du har en ensartet belysning over hele ansigtet.

 

På billedet overfor ligger Ella på en seng med ansigtet mod vinduet – dvs. jeg sidder med ryggen mod vinduet. Hold øje med din egen skygge når du stiller dig mellem lys og motiv.

Det ensartede lys kan dog også hurtigt blive kedeligt og fladt. Så hvis du vil bruge lys lidt mere kreativt, kan du eksempelvis fotografere i modlys. Modlys giver dig to muligheder – enten eksponerer du for ansigtet, hvorved baggrunden kan blive overbelyst, eller du eksponerer for baggrunden, og dit motiv vil fremstå mørkt eller som silhuet. På billederne af Juno forneden kan du se et eksempel på to eksponeringer i modlys. På det første billede er baggrunden eksponeret korrekt, og derved er ansigtet alt for mørkt. På det næste billede er ansigtet eksponeret korrekt. Men idet jeg vælger at gøre ansigtet lysere, gør jeg selvfølgelig hele billedet lysere. Baggrunden og noget af håret er nu overbelyst. Man kan selvfølgelig vælge at bruge flash for at få både eksponeret baggrund og ansigt korrekt. Det er jeg bare ikke fan af. I hvert fald ikke når det gælder de små indbyggede flash på mobil og kamera. Jeg bryder mig ikke om de her bittesmå lyskilder, der giver hårdt lys direkte forfra.

modlys-bedre-billeder-af-dine-børn

 

 

silhouettmodlys

 

 

Fotograferer du udenfor, så hold øje med hvor lyset kommer fra. En overskyet dag bliver lyset spredt så meget, at der nærmest ikke opstår skygger. Fotograferer du børn, er dette ideelt vejr til optagelser udendørs. Børn er jo nærmest altid i bevægelse. Når lyset så er så diffust, så giver det utrolig meget frihed med henblik på hvordan du positionerer dig i forhold til barnet. Uanset hvilken side du vælger at fotografere fra, så er der ingen skygger i ansigtet som du skal undgå.

En dejlig solskinsdag kan give udfordringer mht. skygger og store kontrastforskelle. Fotograferer du i skarpt sollys, så kan du hurtigt få uønskede skygger i dele af ansigtet. Til gengæld er farverne klarere i direkte sollys. På billederne nedenfor kan du se min skønne niece Prija. Det første billede er taget i direkte sollys, som giver skygger over dele af ansigtet. Det næste billede er taget i et overskygget område, hvor lyset er mere ensartet. På den måde har vi elimineret skyggerne, til gengæld er billedet nu mere “fladt” og farverne er ikke lige så klare som på det første billede.

skygger-skarpt-sollysskygge

På billedet herunder kan du se et eksempel på brug af lys og skygge til at modellere ansigtet og skabe nogle spændende kontraster. Vi stod i skyggen under nogle træer, hvor det her flotte bløde lys kom ind fra siden. Så det handler ikke altid om at få ansigtet belyst jævnt. Her er det nemlig lige præcis lys/skyggespillet, der gør hele forskellen.

lys-fra-siden-bedre-billeder

Du kan i øvrigt få samme effekt indendørs ved at bruge vindueslys.

lysfrasiden2 lysfrasiden-jo

Lys og skygge går hånd i hånd. Du kan skabe nogle interessante billeder ved at bruge skygge og kontraster. Prøv dig frem ved at placere din model i forskellige vinkler til lyskilden. Her hjælper det rigtig meget at vide lidt mere om det kamera du bruger. Står du i en situation som vist nedenfor, og bruger kameraets automatik funktion, så vil du sandsynligvis ikke kunne få resultater som dette. Kameraet ser alle de mørke områder, og vil derfor prøve at gøre billedet lysere. Det modsatte sker i meget lyse situationer. Befinder du dig f.eks. ude i sneen, så har du sikkert prøvet at få lidt underbelyste billeder, hvor sneen virker grå i stedet for hvid. Igen – kameraet ser alle de lyse områder, og vil derfor gøre billedet lidt mørkere.

På din iPhone kan du bestemme hvor i billedet at kameraet skal foretage eksponeringsmålingen ved at trykke på skærmen på det ønskede område. Ønsker du i dette eksempel computerskærmen eksponeret korrekt, så trykker du på skærmen dér. Ønsker du værelset lyst, så tryk på et af de mørke områder. Derved vil de lyse områder i billedet blive overbelyst og fremstå helt hvide.

 

lys-og-skygge

 

Bruger du et kompakt- eller spejlreflekskamera, kan du selvfølgelig også have indflydelse på hvordan billedet bliver eksponeret. Det kræver dog at du stopper med at bruge automatik-funktionen. Læs manualen, der fulgte med kameraet. Der finder du sikkert et hav af informationer. Eller søg på nettet. Alt hvad jeg har lært om fotografering og billedredigering har jeg lært på nettet – og ved at prøve mig frem.

 

Brug ikke digital zoom

Lad vær med at bruge digital zoom på mobilen- brug benene i stedet for. Gå tættere på motivet. Zoomer du ind på motivet med f.eks. din iPhone, så bliver billedkvaliteten nemlig meget dårligere.

 

Prøv dig frem

Næste gang du tager et billede af dit barn, så stop ikke efter første skud. Flyt dig i forhold til motivet, og prøv forskellige vinkler af. Se på de forskellige resultater du får, alt efter hvordan du placerer dig i forhold til lysindfaldet.

 

 

Jeg håber de små fif kan bruges. 2. del af “Sådan tager du bedre billeder af dine børn” kommer snart.

Del og kommenter meget gerne 🙂

 

UPDATE: del 2 finder i her!

 

 

 

Tak fordi i læste med. I kan også finde mig på

            instagram_fb_tab    

 

Post a Comment

Følg mig på Instagram

error: