backup på ekstern harddisk

4 måder du kan lave backup af dine billeder på

Nu da jeg har en datter der nærmer sig sin 18 års fødselsdag, og jeg er i fuld gang med at rode i gamle billeder til en fotobog. Og der kom jeg på noget af en opgave. For hvor er alle billederne henne? Jeg har husket at tage backup af mine billeder fra kameraet, men mobilbillederne fra de første år med smartphone har jeg ikke passet for godt på. Så dem skulle jeg lige lede efter i mine forskellige backup systemer. Der er nemlig sket så meget på den front de sidste år, at jeg ikke havde alle billeder samlet et sted, men fordelt på flere forskellige systemer. De første billeder fra 2002 er analoge billeder, så jeg har negativer gemt i en kasse. Så fik jeg mit første digitale kamera, og disse billeder blev brændt på en CD. Nu er det hele heldigvis blevet meget nemmere, da alle mine enheder kan sættes op til automatisk backup i skyen. Men mere om det senere.

Teknikken ændrer sig

Det kan godt være at man synes ens system fungerer rigtig godt lige nu. Men der sker simpelthen så meget rent teknisk, at din nuværende gode løsning måske ikke er så smart om 10 år. Du skifter måske over til en anden løsning undervejs, og om nogle år kan du ikke huske hvad der skete med de gamle billeder. Og du kommer til at skifte både mobil og computer i løbet af de næste år. Derfor er det ikke nok at have gemt alle billederne dér. Og har vi ikke alle hørt historier om folk, der har fået stjålet deres bærbare, og dermed mistet alle deres familiebilleder?

Derfor vil jeg råde dig til at lave backup af dine billeder  – flere steder!

Jeg startede som sagt med at brænde mine første digitale billeder på CD´er. Der gik ikke mange år, før jeg gik over til at bruge eksterne harddiske. Og nu bruger jeg både eksterne harddiske, backup i skyen og på en server, som vi har stående herhjemme, samt print i fotoalbums. Er det lige i overkanten? Måske. Men efter at have mistet alle mine billeder fra hele 2011 pga en ødelagt harddisk, så har jeg altid gemt billederne flere steder. Og hurra for mine print i mit fotoalbum! De fysiske print er nemlig de eneste jeg har tilbage fra det år.

Der er nemlig ikke en løsning, der er den perfekte. Der er fordele og ulemper ved dem alle, og derfor vælger jeg flere af dem på en gang.


Ekstern Harddisk

De er billige, fylder ikke meget, og der er plads til rigtig mange billeder! Men de har også en begrænset levetid, og kan pludselig gå i stykker. Og så er det dyrt at få genskabt data – hvis det overhovedet er muligt.
Men jeg bruger alligevel eksterne harddiske flittigt. Jeg gemmer alle kunde billeder herpå. Så jeg har efterhånden en del liggende i skuffen, især fordi jeg altid har alle billeder gemt mindst to steder, dvs. på minimum 2 eksterne harddiske, samt de andre backup løsninger jeg kommer ind på om lidt.
Skulle en af dem gå i stykker, så har jeg altid kopier andre steder.

Cloud backup

Det er nemt! Alle billeder overføres automatisk, og det er rigtig smart, for jeg er virkelig dårlig til at huske at få det gjort manuelt med jævne mellemrum. En ulempe kan være, at det er dyrt hvis man har rigtig mange billeder (og videoer), og man hele tiden skal tilkøbe mere lagerplads.

Jeg øver mig så lige nu i at huske at downloade min online backup til en ekstern harddisk en gang om året. Bare fordi jeg jo godt kan lide at have mere end én backup. Og fordi jeg gerne vil have billederne sikret et andet sted, for en dag opsiger jeg måske mit abonnement, og så bliver billederne slettet derfra kort tid efter. Og hvis jeg så skal downloade alle billeder fra de forgangne 20 år, så vil det jo tage flere dage eller uger.

Der findes jo et hav af muligheder for online backup derude. Privat bruger jeg Onlime.

NAS (Server)

Det er en lille boks, med en eller flere harddiske, som du kan koble på dit netværk derhjemme. Så kan alle enheder på dit netværk forbinde sig til NAS’en for enten at hente filer eller gemme dem som backup. Vi har en lille NAS stående, hvortil jeg har overført alle billeder fra 2002-nu. Jeg kan tilgå billederne fra mobilen, firma computeren, og den bærbare, og har det hele samlet. Hvis du har store mængder af billeder mm., så kan din egen server i længden være en noget billigere løsning end et abonnement til en cloud løsning.

Fotoalbum, PRint, Fotobøger

Billederne i mine albums er dem, der er lettest tilgængelige, og hyggeligst at kigge igennem. For helt ærligt – hvem gider bladre i tusindvis af mapper på mobilen eller computeren?! Et fotoalbum eller fotobog kan man sidde sammen omkring og se igennem. Der er bare noget specielt over fysiske billeder.

Og så holder fotoprint altså i rigtig rigtig mange år. Sørg for at bestille fotoprodukter af god kvalitet, så kan de nemt leve 70-100 år når du opbevarer dem rigtigt.


Så – nap en dejlig kop (is-)kaffe, tag mobilen med ud på terassen, og kig alle dine dejlige minder igennem. Kopier løbende dine favoritter over i en ny mappe, så er det virkelig nemt at bestille print af disse billeder.Post a Comment

Se hvad der sker på Instagram

error: