billedvæg

Lav din egen billedvæg med fotografier

I denne guide finder du information og anbefalinger til rammer og glas, passepartout, placering af billederne i forhold til hinanden, og selvfølgelig hvordan du kommer i gang. Spring direkte til emnerne via overskrifterne her:

Sådan kommer du i gang

Hvor store skal billederne være?

Hvilke rammer skal jeg bruge?

Glastyper

Passepartout – ja eller nej?

Placering af billederne

Sådan kommer du i gang med din billedvæg:

Start med at finde inspiration til hvordan din billedvæg skal udformes.

Der er ikke noget der som sådan er rigtigt eller forkert når du laver din billedvæg, men der nogle tips du kan bruge for at få det udtryk, der passer til dig og dit hjem.

Start med at overveje hvor stor din billedvæg skal være. Måske ved du allerede hvilken væg du vil bruge. Så har du også en ide om hvor stor billedvæggen maksimal kan blive.

2 måder at starte din billedvæg på

Hvordan du starter afhænger af om du bruger billeder og rammer, som du allerede har, eller om du starter med ønsket om en billedvæg uden at have indkøbt hverken billeder eller rammer endnu.

1. NÅR DU allerede HAR BILLEDER OG RAMMER

Har du allerede en del indrammede billeder, som du vil bruge til din billedvæg, så vil jeg foreslå dig at starte således:

▸ Læg alle indrammede billeder ud på gulvet og flyt dem rundt, indtil du finder en opsætning du kan lide. (Du finder tips til hvad du skal være opmærksom på når du placerer billederne i forhold til hinanden længere nede)

▸ Tag et billede af din opsætning, så du kan genskabe den på væggen

▸ Tegn rammerne op på papir, klip ud, og sæt papiret fast på væggen med fx. malertape. Flyt rundt indtil du har den ønskede opsætning

2. NÅR DU IKKE HAR BILLEDER OG RAMMER

Har du hverken rammer eller billeder, så start altid med at finde en opsætning, som du vil tage udgangspunkt i. Du kan søge på nettet (f.eks. på Pinterest) og finde inspiration, eller du kan downloade min PDF med 17 forskellige ideer til små billedvægge ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev. Her finder du ideer til små og enkle billedvægge med maks. 8 billeder, inkl. rammemål og tips til ophængning.

Først derefter vælger du hvilke billeder der skal i rammerne. Hvorfor? Det skal jeg nok vende tilbage til.

Helt konkret vil jeg anbefale dig at gøre sådan:

▸ Mål det stykke af væggen, som billederne skal hænge på. Hvor stor må billedvæggen maksimalt blive? Noter målene.

▸ Tegn på et ark papir en firkant, der svarer til målene på væggen i forholdet 1:10. Måler din væg 2 x 1,5 m (200 cm x 150 cm), så tegner du en firkant der måler 20 x 15 cm.

▸ Find et ark karton, og tegn firkanter i målene på de rammer, som du overvejer at bruge. Igen i forholdet 1:10. En ramme i 30 x 40 cm tegner du altså i 3 x 4 cm. Klip firkanterne ud.

▸ Flyt nu rundt på forkanterne indtil du har en opsætning som du kan lide. Tag billeder undervejs, så kan du senere gennemgå alle dine ideer og opsætninger igen.

HVOR STORE SKAL BILLEDERNE VÆRE?

Vil du lave en billedvæg med børne- eller familiebilleder, så synes jeg personligt, at billederne skal være minimum 18×24 cm eller 20×30 cm store (Enkelte billeder i 13×18 cm kan også gå an). Større billeder og færre rammer giver et roligere og ikke så rodet udtryk.

Har du downloadet min PDF med 17 ideer til billedvægge, så har du masser af inspiration til at komme i gang. Kig på de forskellige opsætninger, og se hvad der tiltaler dig mest:

▸ Afstand mellem rammerne: ligestor eller forskellig?

▸ Skal rammerne flugte øverst, nederst – eller hele vejen rundt?

▸ Skal rammerne have samme eller forskellig farve og størrelse rammeliste/kant?

HVILKE RAMMER SKAL JEG BRUGE TIL BILLEDVÆGGEN?

Der findes rammer i alle tænkelige materialer og udformninger. Personligt foretrækker jeg helt enkle trærammer med en smal kant. En ulempe ved trærammer kan være, at listerne med tiden bøjer hvis du hænger dem op forkert (se mere om ophængning længere nede).

Rammefarve

Vælg en farve, der passer godt ind i det rum, hvor billederne skal hænge. Langt de fleste af mine kunder vælger en sort ramme. Og det er også min favorit. Jeg har hvide vægge derhjemme, og sorte rammer skaber en stor kontrast til væggen. Rammer i eg eller valnød er lidt mindre kontrastfulde og giver også mere varme. Så, kig på rummet og din indretning. Hvad passer bedst ind? Er du i tvivl. så laver jeg gerne en digital opsætning til dig. Du skal blot sende mig billeder af dine rum og vægge.

Glas

Overvej også hvilket glas du vil bruge i dine rammer.

Mange steder kan du vælge imellem almindeligt (float-) glas, refleksfrit glas og plexiglas.

Langt de fleste standard rammer kommer med float glas. Dette glas beskytter ikke billederne særlig godt mod UV stråler, som får billederne til at falme. Desuden reflekterer det lyset meget kraftigt. Til gengæld er det meget billigt.

Plexiglas er meget let, og altså en fordel ved meget store rammer. Plexiglas giver også en god UV beskyttelse til dine billeder. Den største fordel er nok, at plexiglas er brudsikkert, og derfor er en rigtig god løsning til f.eks. børneværelser. Nogle af ulemperne er: tiltrækker nemt støv pga. statisk elektricitet, ridser hurtigt ved aftørring og reflekterer kraftigt.

Som navnet indikerer, giver refleksfrit glas en del mindre reflektioner, men samtidig dæmper det også farverne og gør billeder lidt kedelige at se på.

Jeg vil derfor anbefale at bruge artglas / usynligt glas, som både reducerer reflektioner kraftigt og beskytter bedre mod UV stråler end alm. glas. Set forfra virker det som om der slet ikke er glas i rammen.

Ulempe: glasset er noget dyrere end almindeligt glas, og fås kun hos glarmestre, på rammeværksteder eller forhandles hos fotografer.

Uanset hvilke rammer du vælger, så er det vigtigste, at er er brugt syrefri materialer for at dine billeder holder længst muligt (syren kan skade og misfarve billederne.)

PASSEPARTOUT

Overvej om du vil bruge passepartout eller ej.

En passepartout er et stykke pap med udskæring til dit billede, og har flere formål. For det første giver det dine billeder en afstand til glasset, så der ikke er direkte kontakt mellem billede og glas og billede og rammelisten. Dette beskytter dit billede og du undgår bl.a. at blanke billeder klæber sig op af glasset og danner de her områder, der ser “våde” ud.

For det andet giver det en flot afslutning og luft omkring billedet. Det kan jeg godt lide. Især når man har flere indrammede billeder hængende sammen – som man jo kommer til når man laver en billedvæg 😉

Igen – arbejd kun med syrefri materialer for at undgå at passepartouten gulner og billedet misfarves. Det er meget fristende at købe billige (IKEA-) rammer, især når man skal bruge mange rammer til sin billedvæg. Men kvaliteten er også derefter. Jeg taler af erfaring. De få IKEA rammer jeg har tilbage er allesammen gået ud af formen og har gulnede passepartouer.

PLACERING AF BILLEDER

Når du har fundet en opsætning som du vil tage udgangspunkt i, kan du begynde at udvælge billeder. Det er ikke lige meget hvordan billederne hænger i forhold til hinanden hvis du gerne vil have et harmonisk udtryk.

Vær opmærksom på disse 3 ting, når du vælger den indbyrdes placering af børne- eller familiebillederne:

STØRRELSESFORHOLD

Hvor meget fylder personen/personerne i billedet? Fordel billederne således, at der er balance, og ikke alle f.eks. close-up billeder samles i den ene side/toppen/bunden.

KOMPOSITION

Hvordan vender motivet? Ser personen f.eks. ud til den ene side? I så fald ville jeg placere billedet så blikket føres ind mod midten.

Som du kan se på mit eksempel her, så har jeg skabt balance ved at vælge to close-up billeder og to med lidt mere miljø. For det første fylder drengene ca. lige meget i billederne, og det samme gør forældrene. For det andet har jeg sørget for at der kigges ind mod midten (eller lige frem), og ikke ud af billedvæggen. Giver det mening?

FARVER

Er der gentagne fremtrædende farver, så sørg for at sprede billederne ud, så den samme farve ikke går igen i samme side af billedvæggen.

Jeg hjælper dig i øvrigt hjertens gerne med din opsætning. Altså – jeg hænger ikke billederne op for dig, men jeg jeg hjælper gerne med at finde ud af hvilke billeder du kan bruge og hvordan du placerer dem indbyrdes 🙂

Jeg er altid nysgerrig på at se hvordan i har hængt billederne op hjemme hos jer, så tag mig meget gerne på jeres billeder på Instagram eller Facebook!

Post a Comment

Se hvad der sker på Instagram

error: